załoze sie ze ten temat był nie raz....ale chciałbym poznac opinie osob które się naprawde sie znają mianowicie chodzi mi o jaja co jest lepiej zjesc surowe czy ugotowane na twardo a moze jajecznica ??
Tak jak w temacie, czy trzeba je wcześniej ugotować? Czy mogę surowe wrzucić, dodać jaja, zmiksować i na patelnię? :) PS. Brakuje tematu do pojedynczych pytań. ;)
[...] placek, - koktajl, - panierka, - składnik ciasta do różnych dań. Surowe jaja zyskały sporą popularność z uwagi na oszczędność czasu. Problem jednak w tym, że o ile spożycie surowego żółtka nie jest dla nas niebezpieczne, o tyle w białku istnieje możliwość rozwoju bakterii salmonelli. Poza tym surowe jaja mają gorszej strawności białko. Występuje [...]
[...] na których można się wzorować. Przykładem idealnym może być tutaj Sylwester Stallone grający w filmie Rocky postać boksera, który w czasie przygotowań do swojej walki wypija surowe jajka. Wydawałoby się, że jest to szybki i prosty sposób na dostarczenie dużej ilości białka o bardzo dobrej jakości. Czy rzeczywiście jest to dobre rozwiązanie? [...]
[...] ze nie masz kuchenki w pokoju ale w akademiku tak- usmaż więc sobie na zapas placków z płatków owsianych i np wtartego w nie jabłka - na śniadanie jak znalazł ;-) a surowe jaja jak najbardziej, tyle żeby były z dobrego źródła- od szczęśliwych kur i nie fermowe i myj przed wbiciem :) Placki z jabłkami [...]
może nie widzisz głosów sprzeciwu bo już się wszystkim znudziło nawijac ciągle to samo tak surowe jaja sa mało przyswajalne do tego groźba złapania salmonelli
Witam Białko jaja surowego jest faktycznie gorzej wchłaniane niż po ugotowaniu. Poza tym lepiej nie spożywać jaj surowych (jak jedno zjesz to nic się jeszcze nie stanie ), surowe jaja zawierają awidynę, która zakłóca wchłanianie biotyny (poprzez silne wiązanie jej). Oprócz tego mogą wystąpić niedobory również wit. B6 Wiele produktów surowych ma [...]
to ja proponuję placki :-D wyczytałam ze nie masz kuchenki w pokoju ale w akademiku tak- usmaż więc sobie na zapas placków z płatków owsianych i np wtartego w nie jabłka - na śniadanie jak znalazł ;-) a surowe jaja jak najbardziej, tyle żeby były z dobrego źródła- od szczęśliwych kur i nie fermowe i myj przed wbiciem :)
[...] się z mielonego mięsa kury lub cielęcego. Poza mielonym mięsem w skład masy wchodzi przeważnie czerstwa bułka namoczona w mleku (czasami zstępowana ryżem bądź kaszą), surowe jaja lub same białka i przyprawy - sól, mielony pieprz i papryka w proszku, cebula, pory, szczypiorek, koperek lub nać pietruszki. Do mięsa baraniego można dodawać [...]
To rozumiem, że surowe jaja stanowczo-NIE- ale co np. z jajami tak jak było powyżej, poddanymi obróbce termicznej i w koktajlu z mlekiem, owocami itp.? Takie koktajle są lepsze?
Surowe jaja juz pilem, sa ok. Surowe mieso jadlem, probowalem surowej watrobki-ok. Tunczyk, losos surowy ok. Maslo, boczek ok. Thlko nabialu nie moge. Powinienem dac rade. Bardzo duzo benefitow zdrowotnych okazuje sie.
sallmonella ginie w wys. temp. zakazenia wystepuja tylko kiedy surowe jaja rozbijasz na patelni, nie myjesz rak i dalejk tymi samymi rekami przygotowujesz posilki. jesli parzysz jaja w skorupkach to juz nie ma na nich sallmonelli. kloaka kury ma natur. bakterie sallmoneli i inne. mc
[...] a nastepnie spozywa nieraz i 4000 - 5000kcal w ciągu pozostałej częśći "dnia", łatwo podważyć Twój argument. Podobnie też, to że zaczynasz posiłek od warzyw, nie oznacza że surowe jaja w Twoim wypadku nie opuszczą zołądka szybciej niz jaja ugotowane. Nie ma tutaj logiki. Podobnie też "gazy", nie są wyznacznikiem wchłanialności białka. Innymi [...]